Artyku艂 sponsorowany

Te przyprawy urozmaic膮 Twoje gotowanie

Te przyprawy urozmaic膮 Twoje gotowanie

Ka偶dy z nas chce, aby potrawy, kt贸re przygotowuje, by艂y smaczne i aromatyczne. Dlatego warto pozna膰 przyprawy, kt贸re urozmaic膮 nasze gotowanie i sprawi膮, 偶e ka偶de danie b臋dzie wyj膮tkowe. W tym artykule przedstawiamy trzy przyprawy, kt贸re warto w艂膮czy膰 do swojej kuchni.聽

Nasiona kolendry - nie tylko do da艅 orientalnych

Nasiona kolendry to przyprawa, kt贸ra kojarzy si臋 g艂贸wnie z kuchni膮 orientaln膮, ale warto zastosowa膰 j膮 r贸wnie偶 w polskiej kuchni. S膮 one bogate w b艂onnik, witaminy i minera艂y, a tak偶e posiadaj膮 w艂a艣ciwo艣ci przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Nasiona kolendry maj膮 delikatny, korzenny smak i 艣wietnie komponuj膮 si臋 z mi臋sem, rybami oraz warzywami. Mo偶na je dodawa膰 do zup, gulasz贸w czy potraw z kasz. Warto pami臋ta膰, 偶eby nie przesadzi膰 z ilo艣ci膮 tych nasion, poniewa偶 mog膮 one zdominowa膰 smak potrawy. Je艣li chodzi o te i inne przyprawy, 艁贸d藕 jest miastem, w kt贸rym mo偶emy zrobi膰 zakupy u renomowanych specjalist贸w takich jak np. Nutki Smaku i Zapachu.聽

Sumak - smak Bliskiego Wschodu na Twoim stole

Sumak to kolejna przyprawa, kt贸ra zdobywa coraz wi臋ksz膮 popularno艣膰 w Polsce. Jest to suszone i sproszkowane owoce sumaka jadowitego, kt贸re charakteryzuj膮 si臋 kwa艣nym smakiem przypominaj膮cym cytryn臋. Sumak jest bogaty w przeciwutleniacze, witamin臋 C oraz kwasy t艂uszczowe Omega 3. Doskonale sprawdza si臋 jako dodatek do sa艂atek, ryb, mi臋s oraz da艅 z ciecierzycy czy soczewicy. W kuchni bliskowschodniej sumak jest cz臋sto u偶ywany jako substytut soli, dzi臋ki czemu potrawy s膮 zdrowsze i mniej kaloryczne.聽

Asafoetida - tajemniczy sk艂adnik kuchni indyjskiej

Asafoetida, zwana r贸wnie偶 diab艂em smrodliwym, to przyprawa o bardzo intensywnym zapachu, kt贸ra pochodzi z Indii. Jest ona pozyskiwana z 偶ywicy ro艣liny Ferula asafoetida i ma wiele w艂a艣ciwo艣ci zdrowotnych, takich jak dzia艂anie przeciwb贸lowe, przeciwwzd臋ciowe czy przeciwzapalne. Asafoetida ma ostry, gorzkawy smak i jest cz臋sto stosowana w kuchni indyjskiej do przygotowywania da艅 z warzywami, ry偶em czy soczewic膮. W Polsce mo偶na j膮 spotka膰 g艂贸wnie w sklepach ze zdrow膮 偶ywno艣ci膮 lub specjalistycznych sklepach z przyprawami. Warto spr贸bowa膰 tej egzotycznej przyprawy, ale pami臋tajmy, 偶e jej zapach jest bardzo intensywny i nale偶y stosowa膰 j膮 z umiarem.